Paragrafen

Grondbeleid

In de loop van 2023 trok de Nederlandse economie na een kleine dip weer aan. In het eerste kwartaal van 2024 was vervolgens nog sprake van een lichte krimp. Over heel 2024 wordt uiteindelijk een lichte groei verwacht. Waarbij het vooruitzicht is dat het herstel in 2025 met een geraamde groei van 1,3% verder door kan zetten. Internationale ontwikkelingen kunnen nog wel een risico vormen en effect hebben op de ontwikkeling van de inflatie.
Door de krapte op de woningmarkt zijn de woningprijzen gedurende 2024 opnieuw gestegen. Dat uit zich vooral in hogere prijzen per vierkante meter. Door het bouwen van kleinere woningen is de prijsstijging voor nieuwe koopwoningen lager. De stijgingen vallen te verklaren door loonstijgingen en de gestabiliseerde hypotheekrente. De bouwkosten beginnen ook te stabiliseren en er is geen sprake meer van rentestijgingen. Het ziet er naar uit dat de rente weer wat kan dalen als de inflatie onder controle blijft. De druk op de Nederlandse woningmarkt is ondertussen weer terug na een tijdelijke dip in de huizenprijzen in 2023. De toegenomen druk hangt ook samen met de grote vraag naar woningen en de bouwmogelijkheden die beperkt worden door bezwaarprocedures bij nieuwbouw en ook het stikstofdossier.
Commerciële verhuurders geven aan bestaande huurwoningen te verkopen vanwege ongunstige omstandigheden. Daarbij verwijzen ze ook naar de effecten van de Wet betaalbare huur. Als gevolg hiervan neemt het aanbod van (middel)dure huurwoningen af en dalen ook de grondwaardes voor dit type huurwoningen.

Stikstof

Aan het einde van de zomer van 2024 was de landelijke berichtgeving dat er nog geen wetenschappelijke onderbouwing is gevonden voor een specifieke ondergrens qua stikstofuitstoot. Daarmee blijft het nog steeds wachten op meer duidelijkheid rondom het stikstokdossier. De ontwikkelingen rondom het stikstofdossier hebben al enkele jaren een negatieve weerslag gehad op de landelijke bouwproductie, wat vervolgens ook weer negatief uitwerkt op de krapte op de woningmarkt. Door het uitblijven van echte oplossingen in het stikstofdossier blijft het lastig anticiperen op ontwikkelingen. Zo heeft de provincie Noord-Brabant begin maart 2023 besloten om de vergunningverlening voor aanvragen met stikstofeffecten op natura 2000 gebieden voorlopig stil te leggen. Zolang het stikstofdossier in den lande nog niet is ‘opgelost’ kan stikstof ook effect hebben op ontwikkelingen in de gemeente Heusden. Voor de grotere gemeentelijke exploitaties ziet het er naar uit dat de geplande ontwikkelingen geen vertraging hoeven op te lopen. De gemeente blijft waar mogelijk anticiperen op de ontwikkelingen in het stikstofdossier om zo toch nieuwbouw mogelijk te kunnen maken.

Stroomnet

In juni 2022 maakten netwerkbeheerders TenneT en Enexis bekend dat in Brabant het hoogspanningsnet bijna aan de maximale capaciteit zit. Pas als een grootverbruiker stopt of als er capaciteit bijkomt door uitbreiding van het elektriciteitsnet is er weer plaats. In september 2023 kon er door een aantal aanpassingen wat extra capaciteit vrijgemaakt worden, maar het volle netwerk heeft nog steeds een remmend effect op de economische groei in Brabant. Bedrijven kunnen amper starten of uitbreiden. Er wordt hard gewerkt om de elektriciteitsnetten uit te breiden, maar dit kost veel tijd en gaat vanwege het stikstofslot langzamer dan gepland. Op basis van de huidige prognoses verwacht Enexis de komende 5 tot 10 jaar nog te maken te hebben met wachttijden voor grootzakelijke klanten. De vergunningstop en het tekort aan capaciteit op het stroomnet kunnen een negatief effect hebben op de uitgifte van bedrijfskavels

Deze pagina is gebouwd op 11/04/2024 18:55:50 met de export van 11/04/2024 18:42:46