Paragrafen

Bedrijfsvoering

Op 28 maart 2023 is de ‘Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid gemeente Heusden 2023’ op basis van artikel 213a van de Gemeentewet vastgesteld. Dit gaat over de onderzoeken die het college zelf uit laat voeren naar het door hen gevoerde bestuur. Het onderzoeksplan van deze onderzoeken wordt vanaf deze begroting in de paragraaf bedrijfsvoering opgenomen. Een concept hiervan is reeds besproken met de auditcommissie en de rekenkamer.

Bij de keuze van de onderwerpen wordt met het volgende rekening gehouden:

  • het onderzoek moet een bruikbare bijdrage leveren, bijvoorbeeld aan te actualiseren beleid of processen die toch al aan verandering onderhevig zijn (‘helpt het of hoort het’);
  • het onderzoeksplan moet zowel een onderzoek met een focus op doelmatigheid als een onderzoek met een focus op doeltreffendheid bevatten;
  • de onderzoeken moeten voldoende verspreid zijn over de beleidsterreinen en de onderdelen van de organisatie.

In 2025 wordt onderzoek gedaan naar duurzaamheidssubsidies en de verlening van omgevingsvergunningen.

Duurzaamheidssubsidies

In de afgelopen jaren zijn diverse subsidieregelingen vastgesteld om inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties te motiveren duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Het is de bedoeling dat zij met behulp hiervan in hun eigen omgeving maatregelen nemen die bijdragen aan de duurzaamheidsambities. Maar in hoeverre zorgen deze subsidies daar voor? Is dit een effectieve manier om deze ambities te bereiken? En staat de omvang van de uitgegeven middelen hiermee in een goede verhouding? Het resultaat van dit onderzoek kan bijdragen aan de manier waarop nieuwe subsidieregelingen worden ingezet.

De centrale onderzoeksvraag is “in hoeverre dragen duurzaamheidssubsidies bij aan het realiseren van de gemeentelijke ambities?”. Om deze te kunnen beantwoorden zijn de volgende deelvragen benoemd:

  1. welke subsidieregelingen hebben we in 2023 en 2024 gehad? Wat was hiervan het doel? Hoeveel subsidies zijn er verstrekt (in aantallen en in euro’s)?
  2. op welke manier hebben de verstrekte subsidies bijgedragen aan de duurzaamheidsambities?
  3. welke rol heeft de subsidieregeling gespeeld in de besluitvorming over het uitvoeren van de duurzaamheidsmaatregelen?
  4. op basis waarvan wordt besloten om (geen) gebruik te maken van subsidieregelingen?

Samengevat ziet het onderzoeksplan er als volgt uit:

Onderdeel

Toelichting

Onderzoeksobject

Duurzaamheidssubsidies

Reikwijdte

Subsidieregelingen gericht op het realiseren van duurzaamheidsambities in de periode 2023 en 2024.

Onderzoeksmethode

Documentenonderzoek (deskresearch), onderzoek onder inwoners door middel van inzet van het inwonerspanel en gericht onderzoek onder inwoners en ondernemers die een dergelijke subsidie hebben ontvangen in de betreffende periode. Daarnaast in eerste instantie schriftelijk onderzoek bij maatschappelijke organisaties.

Doorlooptijd

Eerste kwartaal 2025

Wijze van uitvoering

Uitvoering door concerncontroller, mogelijk aangevuld met collega’s.

Budget in de begroting

Past binnen het beschikbare budget en de formatie

Verlening van omgevingsvergunningen
Op 1 januari 2024 wijzigen de werkprocessen voor onder andere de omgevingsvergunningen door de invoering van de Omgevingswet. Hiervoor zijn nieuwe processen ontworpen waarvan nog moet blijken hoe deze in de praktijk werken. Onze merkbelofte, Dromen.Doen.Heusden. blijft ook dan van toepassing op het proces van vergunning verlenen. Ook onze vergunningverleners zijn MogelijkMakers. Er wordt met initiatiefnemers meegekeken en gezocht naar mogelijkheden. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat altijd het (door de initiatiefnemer) gewenste resultaat wordt bereikt. MogelijkMaken is een inspanningsverplichting, geen resultaatverplichting

De mindset van MogelijkMaken is nodig om volgens de bedoeling van de omgevingswet te werken, maar het is nu nog moeilijk te duiden hoe de dienstverlening er vanaf volgend jaar uit zal zien. Lukt het om op de zelfde manier onze klanten te helpen? Werken de processen die nu ontworpen worden ook in de praktijk?

De centrale onderzoeksvraag is “in hoeverre lukt het om op een efficiënte manier Heuse dienstverlening aan te bieden bij het verlenen van omgevingsvergunningen?”. Om deze te kunnen beantwoorden zijn de volgende deelvragen benoemd:

  1. hoe ervaart de klant de dienstverlening waar het gaat om omgevingsvergunningen?
  2. wat is het beleid voor het verlenen van omgevingsvergunningen sinds de invoering van de omgevingswet?
  3. hoe is de organisatie ingericht voor het verlenen van omgevingsvergunningen en is dit passend?
  4. zijn de leges in balans met de geleverde dienstverlening?

Samengevat ziet het onderzoeksplan er als volgt uit:

Onderdeel

Toelichting

Onderzoeksobject

Omgevingsvergunningen

Reikwijdte

Verlening van omgevingsvergunningen onder de omgevingswet, het gaat dan om de zgn. normale aanvragen met evt. een lichte afwijking (onder de huidige wetgeving zijn dit enkelvoudige reguliere vergunningsaanvragen)

Onderzoeksmethode

Klantreis voor het in beeld brengen van de ervaring van inwoners;
Documentenonderzoek (deskresearch) en interviews met bij de voorbereiding, uitvoering en sturing betrokken medewerkers en bestuurder(-s). Analyse van de beschikbare documentatie of de interne interviews kunnen aanleiding zijn tot het houden van interviews met extern betrokkenen of organisaties.

Doorlooptijd

Vierde kwartaal 2025

Wijze van uitvoering

Klantreis zal worden uitgevoerd door externe organisatie
Verdere uitvoering door concerncontroller, evt. aangevuld met collega’s

Budget in de begroting

Past binnen het beschikbare budget en de formatie

Deze pagina is gebouwd op 09/19/2024 11:55:31 met de export van 09/19/2024 11:43:17