De leidende principes van het personeelsbeleid zijn afgeleid van Dromen. Doen. Heusden. Ook in 2025 vormen de kernwaarden een leidraad bij (de toepassing van) het personeelsbeleid. Daarbij worden de volgende leidende principes ook in acht genomen: maximum gezond verstand, minimum aan bureaucratie, durven uitgaan van de goede intenties, eigen verantwoordelijkheid en high trust, high penalty. Dit alles om onze MogelijkMakers steeds meer in hun kracht te zetten bij de dienstverlening aan onze klanten door ruimte te bieden voor vakmanschap, te werken vanuit vertrouwen en te sturen op verbinding .
Heusdense School
De Heusdense School is een plek waar MogelijkMakers hun vakmanschap ontwikkelen en onderhouden door nieuwe ervaringen op te doen, vaardigheden te trainen, inspiratie op te doen, kennis en ervaring te delen en door het gesprek te voeren over dilemma’s bij het MogelijkMaken.
Komend jaar staat in het teken van het verder ontwikkelen van het vakmanschap van MogelijkMaken, het aanbod van de Heusdense School wordt hier verder op afgestemd. Samenwerking en dialoog worden nog centraler gezet door resultaten, successen, verbetermogelijkheden en dilemma’s met elkaar te delen. Dit met als doel om samen te groeien en het verschil te maken in de dienstverlening en daarmee de leefwereld van onze inwoners. Ook activiteiten die bijdragen aan werkgeluk en de Fitte MogelijkMaker komen dit jaar terug in het aanbod van de Heusdense school.
MogelijkMaken als vakmanschap
MogelijkMaken is een inspanningsverplichting en geen resultaatverplichting, het is werken volgens de bedoeling. Daarbij is het een kans om bureaucratie in te zetten waar het helpt en het weg te halen waar dat niet het geval is. De kernwaarden en leidende principes zijn daarbij ondersteunend. Kijken vanuit de leefwereld en niet de systeemwereld en daarbij de samenwerking in de organisatie optimaal te laten verlopen zodat de belangen van de klant centraal worden gesteld. In 2024 is er een start gemaakt om dit verder door te voeren in de werkprocessen, dit loopt door in 2025.
Arbeidsmarkt
Het is geen nieuws dat de arbeidsmarkt de afgelopen jaren volop in beweging is en dat de uitstroom is toegenomen. De uitstroom is toe te wijzen aan een aantal factoren, zoals de krappe arbeidsmarkt, waarbij medewerkers verleid worden voor een nieuwe uitdaging. Binnen de organisatie wordt er gekeken naar mogelijkheden om door te stromen, maar deze mogelijkheden zijn bij ons als middelgrote gemeente beperkt. Dit kan een uitstroomreden zijn. Het blijft moeilijk, zeker in bepaalde sectoren, om vacatures in te vullen. Het aantal kandidaten dat reageert op een vacature is de afgelopen jaren afgenomen. De arbeidsmarkt is nog steeds gespannen en de verwachting is dat de krapte de komende jaren aanhoudt. Daar waar er talenten in de organisatie zijn die geschikt zijn of gemaakt kunnen worden voor bepaalde werkzaamheden, wordt actief gezocht naar mogelijkheden. Dit lukt niet bij elk vakgebied. Het vervolgens moeilijk of niet kunnen invullen van een vacature brengt risico's met zich mee. Er zijn vacatures die hierdoor langer openstaan waardoor werkzaamheden blijven liggen of op worden gepakt door collega’s. Hierdoor stijgt de werkdruk wat invloed kan hebben op het werkgeluk en wat kan resulteren in verzuim. Dit kan uiteindelijk ook de uitstroom bevorderen en effect hebben op de dienstverlening. Daar waar er mogelijkheden worden gezien, worden deze kansen benut om te zorgen voor behoud van het personeelsbestand en om te zorgen dat Heusden zich laat zien als modern en aantrekkelijk werkgever; denk hierbij aan goede arbeidsvoorwaarden.
We blijven met name inzetten op boeien en groeien, dat is waar de organisatie het verschil kan maken. We blijven zoeken naar mogelijkheden om onze talenten op de juiste manier in te zetten. Denk hierbij aan kansen om door te stromen of de inzet van opleidingen waarmee we aandacht hebben voor groei, talent en interesses. Ook worden volop kansen benut op toekomstig potentieel te interesseren in het werken voor de publieke sector en in het bijzonder voor onze gemeente, dit door voldoende stagemogelijkheden aan te bieden en hierin initiatief te nemen als organisatie.
Ook in 2025 blijven we investeren in arbeidsmarktcommunicatie en het netwerk van onze MogelijkMakers wordt benut om te zorgen voor succesvolle matches. Met name voor starters is Heusden ook een springplank om een carrière te starten in de publieke sector. Samen met andere Brabantse gemeenten wordt onderzocht hoe we krachten kunnen bundelen om het verschil te maken op de arbeidsmarkt.
Verder blijft het onderwerp verbinding een belangrijk thema, door het organiseren van bijeenkomsten voor alle medewerkers en clusters elkaar te laten ontmoeten. De ontmoeting zorgt voor (ver)binding, wat bijdraagt aan het integraal werken, het toepassen van onze kernwaarden en het Team Heusden-gevoel.