Bouwen en wonen

Ontwikkelingen

Stikstof
Landelijk gezien is stikstof een probleem voor bepaalde natuurgebieden. Dat heeft een negatief effect op sommige (woningbouw)plannen. Zeker in Noord-Brabant is dit het geval. In onze provincie worden namelijk geen natuurvergunningen meer verleend waarbij stikstof een rol speelt. We weten we niet hoelang dit nog duurt, maar het lijkt de komende jaren nog niet opgelost te worden. Al blijft de toekomst onzeker omdat het nog niet duidelijk is wat de plannen van het nieuwe kabinet voor effect zullen hebben.

Nationale Woon- en Bouwagenda
In maart 2022 heeft de minister van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening de nationale Woon- en Bouwagenda en het programma woningbouw gepresenteerd. Met deze agenda en de daarin geformuleerde doelstellingen wil het kabinet weer meer regie op de volkshuisvesting nemen. Dit heeft inmiddels geleid tot vaststelling van wet en regelgeving zoals de wet goed verhuurderschap en de wet betaalbare huur. De komende periode zal naar verwachting meer nieuwe wet en regelgeving worden vastgesteld. De wet regie op de volkshuisvesting zal daarbij naar verwachting de grootste impact hebben. Het doel van deze wet is om:

  • regie te krijgen op hoeveel en waar er wordt gebouwd;
  • te zorgen dat er voldoende betaalbare woningen worden gebouwd;
  • besluitvorming en procedures versneld worden zodat de doorlooptijd van woningbouwprojecten kan worden verkort;
  • er gelijke kansen voor urgent woningzoekenden ontstaan.

De wet regie op de volkshuisvesting is momenteel nog in behandeling. Op dit moment is niet duidelijk wanneer en in welke vorm deze wet zal worden aangenomen. De impact op het gemeentelijk beleid zal echter naar verwachting groot zijn. Te denken valt aan het door het rijk opgelegde kaders voor wat betreft de te realiseren nieuwbouw of het invoeren van een huisvestingsverordening op grond waarvan urgentie voor de in de wet opgenomen aandachtsgroepen moet worden geregeld.

Woonzorgvisie
In 2024 is gestart met het opstellen van een nieuwe woonzorgvisie. Er is voor een woonzorgvisie gekozen zodat, naast de reguliere vraagstukken op het gebied van volkshuisvesting, ook nadrukkelijk wordt ingegaan op de relatie tussen wonen, zorg en welzijn. De woonzorgvisie zal de basis vormen voor het volkshuisvestelijk programma, wat na vaststelling van de Wet op de regie op de volkshuisvesting een verplicht onderdeel wordt onder de gemeentelijke omgevingsvisie.

Woningbouwprogramma
Eind 2023 heeft de provincie de prognosecijfers voor de ontwikkeling van de bevolking en woningvoorraad aangepast. Deze prognose geeft een beeld van het aantal nieuwe woningen dat er in Noord-Brabant bij moet komen, verdeeld naar rato per gemeente. Voor Heusden wordt uitgegaan van het toevoegen van ca. 4.000 nieuwe woningen in de periode tot 2040, waarmee het totaal aantal woningen in 2040 op 23.745 zou uitkomen. Voor de periode t/m 2030 is vooralsnog de in 2023 getekende regionale woondeal leidend waarin een ambitie van ca 2.400 nieuwbouwwoningen voor Heusden is opgenomen. De ontwikkelingen in de woningmarkt zorgen ervoor dat het moeilijker is om nieuwbouwwoningen te blijven bouwen. Door het blijven toevoegen van voldoende mogelijkheden om te bouwen (harde plancapaciteit) willen we dit tegengaan.

Omgevingswet
Hoewel de Omgevingswet per 1 januari 2024 in werking is getreden, is de integrale toepassing van het nieuwe instrumentarium nog steeds een forse opgave. Naast het mogelijk maken van nieuwe initiatieven zal er de komende jaren een stevige inzet vereist zijn voor het omzetten van bestemmingsplannen en verordeningen naar één omgevingsplan.

Huisvesting bijzondere doelgroepen
Al een aantal jaar wordt ingezet op het bieden van zorg in en door de maatschappij en buiten de muren van instellingen. Dit maakt het nodig dat er voldoende aanbod is van woningen waar zorg aan huis kan worden geleverd om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. De meest recente ontwikkeling op dit gebied richt zich op de mensen die afhankelijk zijn van vormen van beschermd wonen. Op advies van de Commissie Dannenberg stuurt het kabinet aan op zo optimaal mogelijke participatie (actief meedoen) en het voorkomen dat deze doelgroep niet mee kan doen. De daarvoor in regionaal verband vastgestelde meerjarenagenda wil voor voldoende geschikte woningen zorgen, het sneller in beeld krijgen van beginnende problemen en goede toegang tot voorzieningen.

In de regio Hart van Brabant is in maart 2024 een regionale woonzorgvisie opgeleverd. De focus in deze visie ligt op vijf opgaven: fair share, woonvormen, ouderen met een toenemende zorgbehoefte, sociale basis en regionale samenwerking. De regionale woonzorgvisie is op 18 juni 2024 door de raad vastgesteld en vormt het kader waarbinnen invulling wordt gegeven aan de lokale variant die onderdeel uitmaakt van de op te stellen woonzorgvisie.

Deze pagina is gebouwd op 09/19/2024 11:55:31 met de export van 09/19/2024 11:43:17