Onderwijs

Ontwikkelingen

Wetswijziging Onderwijshuisvesting
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) bereidt een wetswijziging voor over onderwijshuisvesting. Het doel van deze wetswijziging is dat helderder wordt waar gemeenten en schoolbesturen voor verantwoordelijk zijn. Ander doel is een betere samenwerking tussen gemeenten en schoolbesturen. Voordeel van deze wetswijziging is dat dan een meer planmatige, duurzame en toekomstgerichte aanpak van de onderwijshuisvesting mogelijk is. Dat kan leiden tot meer effectiviteit en dus betere onderwijshuisvesting.

Er komt een wettelijke verplichting om, samen met de schoolbesturen, een Integraal Huisvestingsplan Onderwijs op te stellen. Dat deden we al, maar nu krijgt het huisvestingsplan dus ook een juridische status. Waarschijnlijk geldt dit voor een periode van tenminste 16 jaar. In de wet wordt opgenomen dat renovatie van een schoolgebouw een volwaardig alternatief voor nieuwbouw wordt. Het investeringsverbod voor besturen in het primair onderwijs wordt genuanceerd. Naar verwachting wordt het wetsvoorstel in de loop van 2025 aan de Tweede Kamer voorgelegd.

Wetswijziging Doorstroompunt (RMC)
De regionale meld- en coördinatiefunctie (RMC) heet tegenwoordig Doorstroompunt. De voorjaarsnota van het kabinet laat een voorstel zien voor een wetswijziging in 2025 om de leeftijd voor jongeren vanuit de RMC te verhogen naar 27 jaar. De RMC’s hebben zich in 2023 al voorbereid op deze uitbreiding. Op dit moment ligt de grens bij 23 jaar. Door de uitbreiding naar 27 jaar ontstaat een doorlopende begeleidingslijn voor jongeren van 23-27 jaar die geen startkwalificatie hebben of werk hebben. Zij blijven zo in beeld. Deze aanpak is ook bedoeld om vroegtijdig schoolverlaten tegen te gaan. Hierbij is het vooral belangrijk dat zorg, arbeid en onderwijs intensief samenwerken.

We verwachten dat deze wetswijziging op 1 augustus 2025 ingaat.

Deze pagina is gebouwd op 09/19/2024 11:55:31 met de export van 09/19/2024 11:43:17