Economische ontwikkeling
Voor 2025 verwachten economen van RaboResearch een bescheiden economische groei van 1,3 procent. De vooruitzichten verschillen aanzienlijk per sector. Zo kromp de bouw dit jaar het hardst , maar wordt in 2025 een voorzichtige groei verwacht . In de agrarische sector, met name de veehouderij wordt een krimp verwacht.
Stikstofproblematiek
We zijn ons ervan bewust dat het verminderen van de stikstofuitstoot van groot belang is vanwege de negatieve impact op het milieu en de leefomgeving. De enorme druk op het buitengebied is voelbaar en de vraagstukken rondom economische ontwikkeling, duurzaamheid, klimaatverandering en natuur worden steeds groter en moeilijker voor individuele ondernemers. De stikstofproblematiek zorgt voor beperkingen en uitdagingen voor agrariërs , maar ook voor ondernemers in andere sectoren. Het is onzeker hoe dit zich verder zal ontwikkelen en hoe de stikstofregels de uitbreiding en vooruitgang van ondernemers gaat beïnvloeden. We volgen de ontwikkelingen op de voet.
Agrarische sector
De druk op de fysieke ruimte is groot en de maatschappelijke verwachtingen veranderen. Vanuit het Rijk en de provincie Noord-Brabant wordt aangestuurd op veranderingen in de agrarische sector. De opgave is de transformatie op een goede manier te ondersteunen en daarbij economische kansen voor de agrariërs te bieden, zowel voor agrariërs die graag agrariër willen blijven als voor agrariërs die gaan stoppen, willen innoveren of hun ondernemersmodel willen verbreden.
Arbeidsmarkt
In diverse sectoren dreigen personeelstekort en zien we een toename van arbeidsmigranten. In diverse sectoren is het personeelstekort een bedreiging voor de bedrijfsvoering.
Energietransitie
Door de stimulatie van verduurzaming en energietransitie raken openbare technische voorzieningen aan hun maximale capaciteit waardoor er netcongestie ontstaat. Met name grootverbruik aansluitingen zijn niet realiseerbaar naar verwachting de komende 5 – 10 jaren.
Digitalisering en circulaire economie
Economie heeft de komende jaren te maken met twee grote veranderingen: digitalisering en circulaire economie. Snelle veranderingen vragen om veerkracht van lokale economie.
- circulaire economie geeft nieuwe kansen voor bedrijven, er ontstaan nieuwe markten en samenwerkingen, er komen extra arbeidsplaatsen en afname van het grondstoffengebruik leidt tot kostenbesparing in verschillende sectoren, waaronder ook de agrarische sector (kringlooplandbouw). Circulaire verdienmodellen komen echter nog moeilijk van de grond.
- Digitalisering is een belangrijk thema voor de economie. Online winkelen, werken op afstand of de inzet van robots in fabrieken. Digitalisering verandert ons dagelijkse leven en de economie. Dit biedt kansen en bedreigingen.
Detailhandel
Deze sector staat vanuit diverse hoeken onder druk. De belevingseconomie rukt al enige tijd op en daagt winkeliers uit om onderscheidend te zijn en meer te bieden dan alleen een product. Het is een ondernemersopgave om daar goed op in te spelen, in het belang van zowel de lokale economie als de leefbaarheid in de kernen. Dit vraagt om een andere kijk op detailhandel. De plekken veranderen van ‘places to buy’ naar ‘places to be’. Hier liggen ook kansen voor de vrijetijdseconomie.
Toerisme
Door de landelijke inzet op spreiding van toeristen kunnen we veel meer profiteren dan voorheen. Belangrijk is de balans tussen het benutten van de kansen die deze groeisector biedt en de effecten en draagkracht daarvan voor de leefomgeving en inwoners.
Het voorzien in en vervullen van de vrijetijdsbehoeften is belangrijk voor een goed vestigingsklimaat