Economische zaken algemeen en arbeidsmarkt
Wat willen we bereiken?
- Met een aantrekkelijk ondernemers- en verblijfsklimaat weten we bedrijven te binden. Dit vraagt zowel om een goed netwerk van ondernemers onderling als om samenwerking met andere lokale en regionale partners. Dit draagt bij aan duurzame werkgelegenheid.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Actief accountmanagement door middel van relatiebeheer, bedrijfscontacten en het aantrekken van nieuwe bedrijven maar ook het laten (door)groeien van gevestigde bedrijven.
- Afhankelijk van de opgave bij de ondernemer wordt aansluiting gezocht bij het juiste netwerk en/of de juiste netwerkpartner.
- Uitbouwen van de Stichting ‘Ondernemend Heusden’, een samenwerkingsverband van ondernemers- en brancheverenigingen om het ondernemersklimaat te verbeteren. Dit doen we door samenwerking en betere onderlinge communicatie via onder andere het online platform.
- Uitvoeren van de ‘doe-agenda’ met projecten van Ondernemend Heusden voor 2025.
- Ondernemers activeren en laten participeren binnen Green Deal Heusden 2023-2027.
- Pro-actieve samenwerking met de accountmanagers in de regio Hart van Brabant. In Langstraat verband daarnaast ook samen met Baanbrekers.
- Mogelijkheden bieden voor ondernemers binnen omgevingsplannen rekening houdend met vervaging van grenzen tussen sectoren. Ruimtelijke en economische vraagstukken meer aan elkaar verbinden nu de druk op ruimte toeneemt.
- Samen met het Heusdense bedrijfsleven techniek blijven promoten door organisatie van de Dag van de Techniek (onder de vlag van Ondernemend Heusden) en doen we mee met projecten en samenwerkingen zoals de ‘Tech Challenge’, ‘Young Solar Challenge’,‘ Worldskills Netherlands’ en‘ DeltaplanTechniek
- Faciliteren initiatieven om onderwijs en arbeidsmarkt beter op elkaar aan te laten sluiten middels Heusden Young Talent.
Business to Business
Wat willen we bereiken?
- Faciliteren van een goed netwerk tussen ondernemers onderling en met andere lokale en regionale partners.
- Zorgdragen voor moderne en goed onderhouden bedrijventerreinen.
- Ondernemers op de bedrijventerreinen kunnen blijven (door)groeien in onze gemeente.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Duurzame samenwerking met parkmanagement en de verenigingen op de bedrijventerreinen.
- Opstarten van een ondernemerscollectief op bedrijventerrein Meeuwaert in Elshout.
- Verdere voorbereidingen treffen voor de realisatie van nieuwe bedrijfskavels aansluitend op bestaande bedrijventerreinen.
- Actieve verkoop van (nog beschikbare) bedrijfskavels.
- Actualiseren en aanscherpen van het vestigingsbeleid uit 2010 om meer grip te hebben op welke bedrijvigheid zich waar vestigt.
Detailhandel
Wat willen we bereiken?
- Vitale, aantrekkelijke en goed bereikbare centra met een passend voorzieningen- en kwaliteitsniveau voor de verschillende kernen.
- Beleving en identiteit van centra worden belangrijker daarom wordt er rekening gehouden met het eigen karakter en onderscheidend vermogen per kern.
Wat gaan we daarvoor doen?
- We geven een vervolg aan de centrumactieplannen voor Vlijmen, Vliedberg, Drunen en Heusden.
- We versterken het winkelhart van Drunen Duindorp door het compacter, gezelliger, verkeersveiliger en groener te maken.
- Voor de Vismarkt Heusden is een ontwerp gemaakt om in de toekomst de beste balans te krijgen tussen het wonen, werken en recreëren. We behartigen de belangen voor centrumondernemers (horeca en winkeliers) en toeristische bezoekers.
- We onderzoeken hoe het Vestinggevoel meer uitgebouwd kan worden door bijvoorbeeld routes en entrees, verwijzingen en banieren.
- We faciliteren centrummanagement en zijn vast aanspreekpunt voor ondernemersverenigingen in de kernen.
- We bouwen de samenwerking van Retail Heusden (overleg tussen de diverse centra) verder uit.
Horeca
Wat willen we bereiken?
- Horeca draagt bij aan de leefbaarheid van onze kernen. Ze vormt een spil bij evenementen en biedt een thuis voor een groot deel van ons verenigingsleven. Het horeca-aanbod van Heusden is nog steeds gevarieerd. Dat willen we naar de toekomst toe graag zo houden.
Wat gaan we daarvoor doen?
- We betrekken horeca uit de centra nadrukkelijk bij de centrumactieplannen.
- We hebben periodiek overleg met Koninklijke Horeca Nederland afdeling Heusden.
- Vanwege het personeelstekort leggen we de verbinding tussen de horeca en arbeidsmarkt.
Vrije tijd
Wat willen we bereiken?
- Een goed vrijetijdsnetwerk met speciale aandacht voor de iconen vesting Heusden en De Loonse en Drunense Duinen als onderdeel van Van Gogh Nationaal Park.
- Meer bezoekers naar de regio trekken en de verblijfsduur verlengen met onze toeristische marketing- en uitvoeringsorganisatie Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) De Langstraat.
- Bewoners waarderen de eigen leefomgeving en cultuur op een andere manier met de komst van bezoekers. De vrijetijdseconomie en de bestedingen die daaruit voortvloeien dragen sterk bij aan het voorzieningenniveau.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Beheer en onderhoud van het fiets- en wandelroutenetwerk met belevingsroutes, goede bewegwijzering en informatiepunten op plaatsen waar veel bezoekers komen.
- Ontwikkelen van Liberationroute in het kader van 80 jaar vrijheid.
- Waarborgen van de toegankelijkheid van Loonse en Drunense Duinen, rekening houdend met de draagkracht van het gebied;
- (Inter)nationale promotie als onderdeel van de iconen van Brabant door aansluiting van RBT De Langstraat als tradepartner bij Visit Brabant die zich richt op groeikansen op de Belgische en Duitse markt. We blijven voor onze toeristische promotie en gebiedsmarketing samenwerken met RBT de Langstraat.
- Samen met RBT versterken van dagrecreatieve mogelijkheden en programmering door bezoekbaar aanbod aan elkaar koppelen onder andere via thematische lijnen en arrangementen.
- Heusden toeristisch profileren als onderdeel van het erfgoed binnen de Zuiderwaterlinie, Linie 1629 en Vereniging Nederlandse Vestingsteden en binnen natuurgebieden met de Maassamenwerking en het Van Gogh Nationaal Park en de schil rondom de Loonse en Drunense Duinen.
- We stimuleren recreatieve bedrijven om zich te verenigen en aan te sluiten bij de stichting ‘Ondernemend Heusden’.
Land- en tuinbouw
Wat willen we bereiken?
- We zijn trots op het buitengebied en de diversiteit van agrarische bedrijven. We zetten ons in voor een vitaal buitengebied met ruimte om te ondernemen. Voor een toekomstbestendige landbouwsector gaan we meer maatwerk bieden aan agrarische ondernemers en zetten we in op een nauwe samenwerking met betrokken partijen.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Invulling geven aan het omschakelen naar nieuwe verdienmodellen. We hebben daarbij ook aandacht voor vrijkomende agrarische bebouwing (VAB’s) en kaders voor het uitbreiden van nevenactiviteiten of het wijzigen van hoofdactiviteiten in het buitengebied.
- Verdere invulling geven aan actief accountmanagement als aanspreekpunt voor agrarische bedrijven en gesprekspartner zijn voor ZLTO, Stichting Duinboeren en Maatschappij en andere betrokken partijen.
- We onderzoeken hoe we op de beste manier meer kennis en inzicht rondom onze lokale agrarische ondernemers in de verschillende sectoren kunnen krijgen.
- We behartigen de belangen van agrarische ondernemers op verschillende tafels om agrarische gronden zoveel als mogelijk te behouden. En hebben hier aandacht voor bij het herijken van de Nota Grondbeleid in 2025
- We zijn betrokken bij gebiedsprocessen (GGA’s) in het landelijk gebied vanuit het perspectief van de ondernemers uit verschillende sectoren, zowel agrarisch als toeristisch.
- We stimuleren Ondernemend Heusden om, in samenwerking met andere partners in het buitengebied, informatieve bijeenkomsten te faciliteren voor boeren rondom bijvoorbeeld de transitie van de landbouw.
- We zetten in op een nauwere samenwerking in de regio Hart van Brabant en haken daarvoor actief aan bij het programma Toekomstbestendig Landelijk Gebied.
Groen
Wat willen we bereiken?
- Een duurzame en groene openbare ruimte die de leefomgeving verbetert, biodiversiteit herstelt en klimaatbestendig is.
- Het versterken van het Natuurnetwerk Brabant en Natuurnetwerk Heusden.
- Het behoud van de vestingwallen als gezicht van de vesting Heusden.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Een plan maken voor de bescherming van dieren in stedelijke gebieden (soorten managementplan).
- Het groen aanpassen zodat het beter bestand is tegen klimaatverandering en meer biodiversiteit biedt. Het betreft het 60-70 locaties, waarbij we stoeptegels vervangen door beplanting (6 locaties), nieuwe bomen planten of de plantvakken opnieuw beplanten.
- Aanpakken van problemen met invasieve plantensoorten.
- Bomen volgens een vaste cyclus inspecteren en snoeien als dat nodig is. De komende 4 jaren zullen we de opgelopen achterstand eerst nog stap voor stap wegwerken.
- Uitvoeren van een inventarisatie naar de kwantiteit en kwaliteit van de bagger in de Heusdense wateren.
- Het opstellen van een baggerplan voor de periode vanaf 2024.
- Het baggeren van het noordelijke wiel bij Elshout. De voorbereiding loopt hiervoor en uitvoering is voorzien in 2025.
- Maatregelen nemen om de vestingwallen te stabiliseren. Onderzoek hiervoor is gereed. Op basis daarvan zal de voorbereiding van de uitvoering opgepakt worden.
- Begeleiding en verder uitwerken van de maatregelen (en financiën) om het vervangen van beschoeiing op orde te krijgen.