Werk en inkomen
Wat willen we bereiken?
- Een gemeente waar iedereen zoveel mogelijk betaald werk heeft. Werk is immers de beste uitkering. In geval van alleen een uitkering begeleiden we inwoners in eerste instantie naar werk of anders naar een passende maatschappelijke vorm van participatie die past bij de mogelijkheden van de inwoner.
- Een duurzame inzetbaarheid van werknemers op de arbeidsmarkt. Jongeren en zij-instromers moeten daarbij in de juiste sectoren terecht komen.
- Werken aan participatie van inwoners die door individuele omstandigheden (nog) niet kunnen werken.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Het verstrekken van bijstand en uitvoering geven aan het re-integratiebeleid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
- Baanbrekers voert binnen de opdrachtformulering van de Langstraatgemeenten de Participatiewet uit voor bijstandsgerechtigden die binnen afzienbare tijd (ongeveer 15 maanden) te begeleiden zijn naar werk. We blijven daarbij kijken naar vereenvoudiging van de dienstverlening en verbetering van de klantgerichtheid binnen de samenwerking met Baanbrekers.
- De Langstraatgemeenten en Baanbrekers werken binnen de arbeidsmarktregio Midden-Brabant samen om onder meer de banenafspraken en beschut werk in te vullen en met name werkgevers op een zo passend mogelijke wijze te bedienen via het Werkgeversservicepunt Midden-Brabant. De samenwerkingsafspraken worden daartoe vastgelegd in het regionaal uitvoeringsplan ‘Structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen’ (Suwi).
- Samen met ondernemers en maatschappelijke partners verbeteren we de aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Dat doen we door samen op te trekken in de vorming van een Werkcentrum Midden-Brabant.
- Mensen met een arbeidsbeperking gaan zoveel mogelijk bij reguliere werkgevers aan de slag.
- Op lokaal en Langstraat niveau ondernemen we samen met Baanbrekers activiteiten om de participatie van mensen te bevorderen. Voorbeelden zijn Talent2Work en het maatjesproject Heusden. De toegang tot het maatjesproject is verbreed met inwoners die via Bijeen ernaartoe worden geleid. Dit draagt bij aan een meer integrale aanpak binnen het sociaal domein. Ook het verstrekken van bijzondere bijstand (bijstand voor bijzondere noodzakelijke kosten) gebeurt via een integrale afweging samen met Bijeen.
- Bijeen kent verschillende instrumenten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In samenwerking met Baanbrekers stimuleren we inwoners die noodgedwongen gebruik moeten maken van een bijstandsuitkering zo veel mogelijk maatschappelijk actief te blijven.
- We gaan door met concrete projecten, zoals Heusden Young Talent en de Dag van de Techniek. Op de verhitte arbeidsmarkt gaan we samen met ondernemers aan de slag om ook lokaal het verschil te maken.
- Het Koersdocument uit 2018 wordt geëvalueerd en kan mogelijk leiden tot bijstelling van de afspraken tot dusverre als het gaat om de wijze van financieren en de afstemming tussen de werkzaamheden van Baanbrekers en de drie participerende gemeenten.
Jeugdbeleid
Wat willen we bereiken?
- Het realiseren van een omgeving waarin Heusdense jeugdigen gezond en veilig kunnen opgroeien, plezier kunnen hebben en daarmee goed voorbereid zijn op hun toekomst.
- Voorkomen dat jeugdhulp nodig is of dat problemen verergeren.
- Samenwerken in de gemeenschappelijke regeling Hart van Brabant om de gezamenlijke ambitie van de regio te realiseren. We willen een effectiever jeugdstelsel, dat bovendien betaalbaar is en dat beter aansluit op de eigen kracht en het sociaal netwerk van kinderen en ouders.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Het Jeugd- en Gezinsteam (JGT) is hét aanspreekpunt voor alle gezinnen met een ondersteuningsvraag. Samen met het gezin brengt het JGT in kaart wat er nodig is en biedt passende ondersteuning. In veel gevallen doen we dit zelf, soms in samenwerking met een specialistische jeugdhulpaanbieder. De ondersteuning is integraal, gericht op de hele leefomgeving en op het aanpakken van de oorzaak van zorgen of problematiek. We werken intensief samen met huisartsen en onderwijs om alle ondersteuningsvragen in beeld te krijgen en op te pakken.
- Volgens het uitgangspunt ‘Eén gezin, één plan en één regisseur’ zetten de medewerkers van het JGT, waar nodig op maat, jeugdhulpvoorzieningen in. De voorzieningen zijn toegespitst op de specifieke (gezins-)situatie van de jeugdigen. Vaak blijven we het gezin ook vanuit het JGT ondersteunen. Samen met het gezin en de jeugdhulpaanbieder formuleren we de doelen waaraan een jeugdhulpaanbieder gaat werken en de tijd die we denken dat daarvoor nodig is. Op deze manier hopen we te sturen op effectieve en efficiënte jeugdhulp.
- In 2025 zetten we verschillende stappen om zorgen en problemen waar mogelijk te voorkomen of er eerder bij te zijn. Zo bieden we met Join Us laagdrempelige mogelijkheden voor ontmoeting tussen jongeren die behoefte hebben aan meer sociaal contact en ondersteunen getrainde vrijwilligers gezinnen die vragen hebben op verschillende levensdomeinen in Samen Oplopen. Op veel van deze preventieve inzet bestaat een intensieve samenwerking tussen het Wijk en Welzijn Team (WWT) en het Jeugd- en Gezinsteam (JGT). Vanuit het JGT breiden we collectieve preventie op het gebied van opvoed- en opgroeivragen uit in samenwerking met het onderwijs en de GGD.
- We versterken het aanbod van preventie en ondersteuning bij echtscheidingen. Het WWT en JGT trekken hierin samen op. Echtscheidingen komen vaak voor en leiden regelmatig tot problemen in de ontwikkeling van kinderen of in de gezinssituatie. Deels kan dit voorkomen worden door tijdig passende ondersteuning te bieden.
- In 2025 evalueren we de impact van het jongerenwerk en bekijken we hoe we de inzet verder vorm geven.
- Koers Jeugdhulp: ook in 2025 werken we regionaal samen om waar mogelijk te voorkomen dat jeugdhulp nodig is, ervoor te zorgen dat jeugdigen snel passende ondersteuning krijgen, de aansluiting tussen onderwijs en jeugdhulp verbetert en op het gebied van zorg en veiligheid regionale afstemming plaatsvindt. Dit gebeurt volgens een nieuw uitvoeringsprogramma dat is aangepast op de actuele ontwikkelingen, waaronder de Hervormingsagenda.
Maatschappelijke ondersteuning
Wat willen we bereiken?
- Samen zorgen en samen leven: het bevorderen van sociale samenhang, mantelzorg, vrijwilligerswerk, veiligheid en leefbaarheid in de gemeente zodat inwoners zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren in onze maatschappij. Ook willen we huiselijk geweld en eenzaamheid voorkomen en bestrijden.
- Betere ondersteuning voor de inwoner, verminderen van de regeldruk voor de aanbieders en integratie met zowel jeugd als participatie.
- Van beschermd wonen naar beschermd thuis.
Wat gaan we daarvoor doen?
- De maatschappelijke organisaties binnen Bijeen werken aan preventie van (zorg)vragen en aan een zo breed mogelijke basis van algemeen toegankelijke voorzieningen. Hiervoor behouden we het wijk en welzijn team (WWT).
- We verbeteren de mogelijkheden tot ontmoeting met ‘Doe mee in Heusden’ als centraal online platform.
- We streven naar de aanwezigheid van voldoende buurthuisfuncties in iedere kern. Het clusteren van voorzieningen en een plek creëren waar meerdere diensten of activiteiten voor jong en oud samen komen, is hierbij ons uitgangspunt.
- In regionaal verband onderzoeken we of samenwerken op het gebied van hulp bij het huishouden een meerwaarde biedt.
- Door het verlenen van subsidie aan, maar ook het meedenken met (innovatieve) activiteiten/samenwerkingsverbanden. Zo dragen we bij aan meer en betere informatievoorziening, ondersteuning en dienstverlening aan kwetsbare inwoners, zoals inwoners met dementie, eenzaamheidsproblematiek of onbegrepen gedrag.
- Bijeen gaat, zowel proactief als reactief in gesprek met inwoners die een ondersteunings- of zorgbehoefte hebben. Tijdens dit gesprek wordt helder wat de behoefte is, wat zij hierin zelf of met hun sociaal netwerk kunnen doen en waar aanvullende ondersteuning vanuit de Wmo nodig is.
- We zorgen dat de beschikbare middelen voor zorg en ondersteuning effectief ingezet worden.
- Het aanbieden van aanvullende ondersteuning aan mensen in de thuissituatie, uiteenlopend van ondersteuning in het huishouden, woonvoorzieningen tot dagbesteding en kortdurend verblijf.
- Het bieden van opvang (maatschappelijke opvang, vrouwenopvang, beschermd wonen en verslavingszorg).
- Het organiseren van de juiste zorg voor mensen die vanuit een beschermd-wonen-omgeving in de wijk gaan wonen. Het realiseren van huisvesting is hiervoor ook een belangrijke opgave.
- In de regio Hart van Brabant werken we samen voor de verdeling van ‘Weer thuis woningen’. Bij het zogenaamde Matchingspunt kunnen aanvragen worden ingediend voor woningen als mensen uitstromen vanuit Beschermd wonen, Wet Langdurige Zorg, Maatschappelijke opvang en Jeugdzorg.
- Het opvangen en doorgeleiden van meldingen in het kader van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg en het uitvoeren van het verkennend onderzoek.
- Ondersteuning aan vrijwilligers en mantelzorgers onder de loep nemen en zo nodig aanpassen.
- Met het platform ‘Heusdenvoorelkaar’ koppelen vraag en aanbod van vrijwilligerswerken en bieden we ruimte voor informatie en advies over vrijwillige inzet. Naast dit platform gaan we ook onderzoeken hoe we vrijwilligerswerk verder kunnen versterken en faciliteren.
- Als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn er ook in onze gemeente op verschillende plekken vluchtelingen opgevangen. Hierbij zijn maatschappelijke partners betrokken. Zij bieden hulp op maat door bijvoorbeeld spreekuren op opvanglocaties.
- Samen met de regio Hart van Brabant geven we uitvoering aan het actieplan dakloosheid. Het actieplan is gericht op het terugdringen en voorkomen van dakloosheid.
Armoedebeleid
Wat willen we bereiken?
- We willen inwoners zo vroeg mogelijk bereiken, liefst nog voordat er financiële problemen zijn. Zo kunnen we op tijd advies en ondersteuning bieden, zodat we financiële problemen kunnen voorkomen.
- Het zo vroeg mogelijk signaleren van een betalingsachterstand om te voorkomen dat mensen verder ‘wegzakken’ en in de financiële problemen raken.
- Er voor zorgen dat we de juiste ondersteuning bieden wanneer er toch financiële problemen ontstaan.
- De toegang tot ondersteuning zo eenvoudig mogelijk maken.
- Er voor te zorgen dat inwoners ongeacht hun financiële situatie mee kunnen blijven doen.
- Mensen met een minimuminkomen de kans geven om te participeren in de (Heusdense) samenleving.
- Kinderen moeten volwaardig mee kunnen doen in de (Heusdense) samenleving.
Wat gaan we daarvoor doen?
- We willen schulden van inwoners zo vroeg mogelijk in beeld hebben. Hiervoor ontvangen we meldingen van de woningcorporaties, zorgverzekeraars, Brabant Water en energieleveranciers. Inwoners met een betalingsachterstand worden door ons benaderd waarbij advies en ondersteuning aangeboden wordt.
- Samen met onder meer het onderwijs en banken voorzien we in financiële educatie op scholen.
- We werken mee aan de landelijke initiatieven waarmee we schulden sneller kunnen regelen. We volgen de ontwikkelingen op dit vlak op nauwe voet en kijken wat we hiervan kunnen overnemen voor onze eigen werkwijze.
- We bestrijden armoede onder onze inwoners, onder meer met de HeusdenPas die er voor zorgt dat deze inwoners mee kunnen blijven doen in de samenleving. Ook bieden we een gemeentepolis waarmee we bijdragen aan de zorgverzekering voor inwoners met een HeusdenPas zodat zij goed verzekerd zijn. We ondersteunen de lokale voedselbanken zodat zij inwoners kunnen voorzien van voedselpakketten.
- Met het Kindpakket zorgen we dat kinderen kunnen sporten, aan cultuur kunnen doen en mee kunnen doen op school. Dit doen we samen met lokale partners zoals Stichting Leergeld en Stichting de Schroef.
- Door middel van de Energiecoaches blijven we de energiearmoede bestrijden.
- We werken met het Financieel Paspoort inclusief het Voorzieningen Register waarin alle lokale ondersteuningsmogelijkheden in worden ondergebracht. Hiermee krijgen inwoners snel zicht op waar men voor in aanmerking komt en kan men ook direct de ondersteuning aanvragen.
- We onderhouden en verbreden het netwerk en blijven aanbod op het gebied van armoede en schuldhulp ontwikkelen. Dit doen we door het organiseren van structurele bijeenkomsten met ketenpartners.
Integratie vergunninghouders
Wat willen we bereiken?
- Als gemeente willen we het verschil maken door er via een goed inburgeringstraject voor te zorgen dat statushouders volwaardig mee kunnen doen aan de samenleving.
- Voor de (asiel)opvang en huisvesting nemen we de verantwoordelijkheid die het Rijk en de Veiligheidsregio van ons vragen.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Op basis van de stappen in de zogenaamde “roadmap inburgering’ maken we, indien nodig, hernieuwde afspraken met Baanbrekers, een taalaanbieder en de maatschappelijke organisaties voor de uitvoering van een aantal onderdelen van de Wet inburgering.
- In de regio Hart van Brabant werken we samen aan een integrale aanpak van asiel tot integratie.
- Samen met Woonveste en met behulp van de Thuisgevers onderzoeken we hoe we op een verantwoorde manier kunnen blijven voldoen aan de huisvestingstaakstelling.
- Het draagvlak voor deze doelgroep bij omwonenden zullen we verbeteren door passende interventies en nauwere samenwerking door maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij vergunninghouders en hun omwonenden.
Gezondheid
Wat willen we bereiken?
- Het versterken van veerkracht, eigen regie en gezondheidsvaardigheden van onze inwoners om zo de positieve gezondheid te bevorderen en het bijdragen aan het gezond en veilig opgroeien van de jeugd.
- Het ondersteunen van doelen en ideeën die kinderen aanmoedigen om nu én later actief en gezond te leven.
- Preventie op de belangrijkste (vermijdbare) gezondheidsbedreigingen zoals overmatig alcoholgebruik, drugsgebruik, overgewicht, roken en psychische kwetsbaarheid, waaronder eenzaamheid, waardoor we de leefstijl van de inwoners van Heusden verbeteren.
- Het bestrijden en voorkomen van eenzaamheid met een gezamenlijke aanpak van onze inwoners en vele partners in het maatschappelijk veld.
Wat gaan we daarvoor doen?
- De GGD Hart voor Brabant voert een groot deel van de wettelijke taken uit de ‘Wet publieke gezondheid’ uit. Onder ander de infectieziektebestrijding, hygiënezorg en de basistaken van de jeugdgezondheidszorg.
- Het bieden van preventieve activiteiten binnen Bijeen rondom thema’s zoals beweging, voeding en middelengebruik (zowel alcohol als drugs) voor al onze inwoners, met speciale aandacht voor jeugd en ouderen.
- Binnen de preventieve activiteiten leggen we verbinding met de andere ondersteuning in het sociaal domein zoals de ketenaanpakken uit het GALA en IZA. Wanneer we bijvoorbeeld ouderen bereiken voor de ketenaanpak Valpreventie, brengen we ook onderwerpen als mantelzorg en gezonde voeding onder de aandacht.
- We werken samen met verloskundigen, kraamzorg, het WWT, het JGT en de jeugdgezondheidszorg om gezinnen en kinderen in de gemeente een zo goed mogelijke start te geven. Dit doen we vanuit de coalitie Kansrijke Start die zich richt op de gezondheid en de ontwikkeling in de eerste 1000 dagen van een kind. We werken aan goede informatie en ondersteuning op maat voor zwangere en ouders van kinderen tot 2 jaar. Hiervoor ontwikkelen we in 2025 de aanpak ‘Hallo jij!’ door op basis van opgedane ervaringen.
- Uitvoering geven aan het integraal plan van aanpak behorende bij het Gezond en Actief Leven Akkoord. Onderdeel hiervan is het actief participeren in de ketenaanpakken en het lokaal beweeg- en sportakkoord. Waar mogelijk en passend worden de ambities uit de laatste twee akkoorden aan elkaar verbonden. Het gaat dan onder andere om een toename van gezonde sportomgevingen waar niet wordt gerookt, verantwoord wordt omgegaan met alcohol en waar gezonde voeding ruimschoots beschikbaar is.
- Aandacht voor het bestrijden en voorkomen van eenzaamheid. Met de coalitie ‘Kom erbij Heusden’ doorbreken we het taboe dat rust op eenzaamheid en maken het bespreekbaar. We brengen als coalitie de activiteiten van onze partners onder de aandacht waarbij we gebruik maken van ‘Doe mee in Heusden’ en ‘Heusdenvoorelkaar’.
- Met de kerngroep en werkgroepen van onze dementievriendelijke gemeente (DVG) werken we aan ondersteuning 'op het gebied van omgaan met dementie'. Hierbij ondersteunen we mensen met dementie en hun familie en mantelzorgers, zodat mensen met dementie langer thuis kunnen blijven wonen en de kwaliteit van leven van de mensen met dementie en hun familie en mantelzorgers wordt verhoogd. Dit doen we door het organiseren en ondersteunen van activiteiten vanuit het DVG, zoals activiteiten voor mensen met dementie en hun familie, maar ook trainingen aan vrijwilligers, mantelzorgers, ondernemers, verenigingen en naasten van mensen met dementie.