Cultuur
Wat willen we bereiken?
De nota ‘Kracht voor cultuur’ legt de stip op de horizon in 2040. In 2040 willen we dat:
- Iedereen begrijpt dat cultuur belangrijk is.
- De gemeente nog steeds kunst- en cultuurbeleving ondersteunt en beter maakt.
- Alle inwoners in Heusden vanaf jonge leeftijd meerdere keren per jaar te maken hebben met kunst en cultuur. Dit kan zijn als maker, maar het kan ook het ervaren van cultuur zijn. Er is een levendig cultureel (verenigings)leven voor alle leeftijdsgroepen.
- Er in elk dorp en voor elke inwoner cultureel aanbod beschikbaar is en dat dit bereikbaar en betaalbaar is. Dit aanbod vormt een inspirerend netwerk waarbij cultuur verbonden wordt aan andere netwerken zoals onderwijs, sociaal domein e.d.. De partners in dit netwerk zorgen met elkaar voor een verschillend en afwisselend aanbod in heel Heusden.
- Culturele organisaties een plek hebben om te oefenen en hun aanbod op een podium te zetten. Hun huisvesting is geregeld en dit is duurzaam en (fysiek) bereikbaar.
- Er overleg is tussen de vele culturele evenementen.
- Er ondersteuning is bij het vinden, opleiden en behouden van vrijwilligers.
Wat gaan we daarvoor doen?
In 2024 heeft er een uitgebreide inventarisatie plaatsgevonden naar aanleiding van de 6 pijlers van de Nota Kracht voor Cultuur. In 2025 werken we de volgende 6 pijlers verder uit.Huisvesting: op basis van de inventarisatie hebben we in beeld wat de uitdagingen zijn voor de culturele partijen rondom huisvesting. Ook hebben we inzicht in welke mogelijkheden er zijn voor huisvesting in de diverse kernen en waar de prioriteiten liggen. Deze inzichten nemen we mee in een uitvoeringsprogramma dat in 2025 wordt vastgesteld. Hieruit volgen jaarlijkse actiepunten.
- Samenwerking tussen culturele partijen en daarbuiten; door actief in te zetten op samenwerking stimuleren we dat er een inspirerend netwerk ontstaat waarbij cultuur zich verbindt aan andere netwerken zoals onderwijs, gezondheid, sport en sociaal domein. We stimuleren hierin de verbeterde/ verdergaande samenwerking tussen De Voorste Venne, het Pieck en de bibliotheek. In 2024 zijn hiervoor de eerste stappen gezet en deze worden verder uitgewerkt in 2025.
- Spreiding en diversiteit van het aanbod; om te zorgen dat alle inwoners kunst en cultuur kunnen beleven willen we een levendig cultureel (verenigings)leven voor alle doelgroepen in de gemeente. Het liefst is er in elke kern cultureel aanbod beschikbaar en is er binnen de hele gemeente voldoende variatie. Uit de inventarisatie is naar voren gekomen dat zichtbaarheid, vindbaarheid en publiciteit hierbij belangrijke aandachtpunten zijn. De eerste stappen zijn hiervoor gezet, bijvoorbeeld het platform doemeeinheusden.nl. Dit werken we verder uit in 2025.
- Inzetten op borging en behoud van de overige elementen van kunst en cultuur; verder gaan met cultuurervaringen zoals het sokkelproject, de Henk Willemscultuurprijs en het stimuleren van evenementen rondom het jaarthema. Voor het stimuleren van de lokale media blijft, naast de bijdrage per huishouden uit het gemeentefonds, de bijdrage voor professionalisering beschikbaar. Rondom kunst in eigen beheer en kunst in de openbare ruimte zetten we in op behoud en onderzoeken we hoe we niet geplande initiatieven of projecten kunnen stimuleren
- Stimuleren van Cultuureducatie; we gaan samen met het onderwijs verder met CMK4 en zetten in op de verdere ontwikkeling van cultuureducatie met het Trefpunt cultuureducatie Heusden en de stuurgroep cultuureducatie.
- Financiële ondersteuning van culturele partijen / betaalbaarheid van cultuur(deelname); in het uitvoeringsprogramma van Kracht voor Cultuur in 2025 werken we de financiële ondersteuning en betaalbaarheid verder uit in concrete doelen waarbij de missie voor cultuur richting geeft. We zetten hierbij in op het behoud van de huidige financiële middelen.
Bibliotheken
Wat willen we bereiken?
- De bibliotheek is een belangrijke maatschappelijke en culturele partner voor de gemeente Heusden. De bibliotheek is er voor iedereen, staat middenin de samenleving en omvat meer dan alleen maar ‘stenen’ en boeken.
- Er is sprake van een netwerk, waarbij vanuit de functies en niet zozeer vanuit de gebouwen wordt gedacht. De bibliotheek is hierin netwerkorganisatie.
- De bibliotheek heeft een breed netwerk van verschillende partners in de gemeente. Het blijft nodig om energie te stoppen in de samenwerking met bestaande partners en nieuwe samenwerkingen aan te gaan.
- De bibliotheek zorgt ervoor dat zij zichtbaar is in de gemeente. Hiervoor moet de bibliotheek zichzelf laten zien en inzetten op het bereik van zoveel mogelijk inwoners.
- De bibliotheek biedt de dienstverlening in het IDO (Informatiepunten Lokale Overheid). Een IDO is een makkelijk bereikbaar, fysiek eerstelijnshulploket in plaatselijke bibliotheken of op andere plaatsen, waar burgers terecht kunnen met vragen over online (overheids)dienstverlening.
- De bibliotheek is een toekomstbestendige organisatie, waarmee de gemeente Heusden een goede samenwerking heeft.
Wat gaan we daarvoor doen?
- In het tweede kwartaal van 2024 is het Meerjarenbeleidsplan 2025 e.v. van de bibliotheek Heusden ingediend, waarin met de volgende punten rekening is gehouden. In 2025 zullen we vooral inzetten op de eerste programmalijn en een start maken met de andere 3.
- De bibliotheek gaat inzetten op een 4 tal programmalijnen.
- Leesbevordering en Mediawijsheid;
Hiervoor wordt ingezet op programma’s voor de jeugd van 0-12 jaar, van 12- 20 jaar en Jong volwassenen
- Digitaal Vitaal;
Hierin wordt gewerkt aan de uitbreiding van de Ido’s, het versterken van de onderlinge netwerkpartners, de bekendheid van het Informatiepunt, het vergroten van het bereik van de Bibliotheek en het verbreden van het inhoudelijk aanbod.
- Lang leven leren;
Hierbij is de gedachte dat de Bibliotheek dé plek wordt waaraan je denkt als je jezelf wilt ontwikkelen.
- Ontmoeting & inspiratie
De wens hierbij is o.a. om naast de vestiging Drunen, ook de andere vestigingen van de bibliotheek in een MFA onder te brengen en de wens om de abonnementsstructuur aan te passen
- De bibliotheek is een belangrijke partner bij het uitwerken van het cultuurbeleid ‘Kracht voor cultuur’. De gemeente betrekt de bibliotheek hier actief bij.
Oudheidkunde, erfgoed en musea
Wat willen we bereiken?
- Behoud, beheer en ontsluiten van het cultureel erfgoed van de gemeente Heusden, afzonderlijk of als onderdeel van projecten (bijvoorbeeld de Baardwijkse Overlaat, en Boerenschans in de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat).
- Samen met omliggende gemeenten de kansen aangrijpen om, in het kader van de Zuiderwaterlinie, de Linie 1629 de komende jaren te ontwikkelen tot een belangrijke structuur- en identiteitsdrager in het landschap en deze herkenbaar te maken als verdedigingslinie van en aanvalslinie rond 's-Hertogenbosch.
- Het doelmatig beheren en ontsluiten van het oud archief van de gemeente Heusden (wettelijke taak) en het oud archief openstellen voor belangstellenden.
- De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit blijft adviseren over monumenten en overig erfgoed.
- Het Gouverneurshuis in de vesting Heusden vervult een belangrijke rol als beheerder en exposant van de cultuur en geschiedenis van de gemeente Heusden. Dit willen we graag zo houden.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Een financiële bijdrage verlenen aan het Streekarchief Langstraat Heusden Altena. Het streekarchief organiseert onder andere met deze bijdrage activiteiten die gericht zijn op het ontsluiten van belangrijke historische gebeurtenissen. Deelnemers leren bijvoorbeeld verschillende bronnen te raadplegen om zelf ook erfgoed te ontdekken. Actueel is de huisvesting van het streekarchief met vóór 2026 een nieuwe archiefdepot en daarop volgend aanpassing van de werkzone en publiekszone.
- We zijn in gesprek met het bestuur van het Gouverneurshuis. In 2025 gaan we onderzoeken hoe we het Gouverneurshuis een bestendige en duurzame toekomst kunnen geven voor de gemeente Heusden.
- De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) adviseert over restauraties of andere wijzigingsvoorstellen aan monumenten en overig erfgoed. De CRK gebruikt daarbij de gemeentelijke verordening op de adviescommissie.
- Aandacht geven aan het historische erfgoed van Heusden door samenwerking binnen de Zuiderwaterlinie, Linie 1629 en de vereniging van Vestingsteden; waar mogelijk worden verbindingen gemaakt tussen toerisme, openbare ruimte, kunst en cultuur e.d. Verschillende maatschappelijke en cultuurhistorische organisaties starten met activiteiten met het oog op het herdenkingsjaar 2029. Samen met de drie andere betrokken gemeenten vernieuwen wij het convenant Linie 1629, en ontwikkelen wij een prioriteringsmethodiek en een subsidiekader voor activiteiten rond Linie 1629.
- Eén van de onderdelen in deze samenwerking is de organisatie van de Open Monumentendagen; de gemeente Heusden pakt hierin sinds 2024 een actieve rol. Met de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught wordt de organisatie in 2025 en verder naar een hoger plan gebracht.
- Kerken zijn cultuurhistorisch van betekenis. Of ze nu wel of geen monument zijn. De gemeente Heusden startte eerder al voor de kerkgebouwen in de gemeente met een kerkenvisie “light”. Dit gebeurde met financiële ondersteuning van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Dit heeft een vervolg gekregen in een 1-op-1-dialoog met parochies en protestantse gemeenten. In 2025 zal de kerkenvisie afgerond zijn.
Sport en bewegen
Wat willen we bereiken?
- Meer mensen een leven lang met plezier laten sporten en bewegen.
- Sport en bewegen als middel om gezondheid, sociale samenhang en integratie van kwetsbare doelgroepen te verbeteren.
- Samenwerking tussen sport- en beweegaanbieders, onderwijs, kinderopvang, zorg- en maatschappelijke organisaties en gemeente.
- Sporten is voor iedereen betaalbaar en toegankelijk.
- Doelen en ideeën ondersteunen die kinderen aanmoedigen om nu én later actief en gezond te leven.
- Verbeteren sport- en beweegparticipatie en zwemvaardigheid van de inwoners gemeente Heusden.
- De inrichting van de openbare ruimte moet inwoners uitnodigen om te bewegen, bijvoorbeeld wandelen, hardlopen en fietsen.
- Inwoners meer de mogelijkheid geven om te bewegen op gecentreerde locaties in de gemeente.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Verlenen jeugdsportsubsidies aan verenigingen.
- Inzetten van buurtsportcoaches en jongerenwerkers om verbindingen te leggen tussen sport- en beweegaanbieders (waaronder verenigingsondersteuning) en personen op het gebied van zorg, welzijn, jeugd, ouderen, cultuur etc. om gezamenlijk te werken aan oplossingen voor maatschappelijke problemen.
- Verzorgen van zwemlessen en zwemactiviteiten voor diverse doelgroepen.
- Blijven inzetten op het gesprek met en tussen sport- en beweegaanbieders. Door de verbinding van sport met onderwijs, welzijn, cultuur, (jeugd)zorg, kinderopvang en bedrijfsleven te faciliteren, ontstaat een netwerk dat sporten en bewegen voor iedereen toegankelijker maakt.
- Stimuleren van sport- en beweegdeelname voor iedereen en in het bijzonder kwetsbare groepen.
- Sport inzetten als (preventief) middel om bij te dragen aan het welzijn (positieve gezondheid) van onze inwoners.
- Actief participeren in het lokaal beweeg- en sportakkoord.
- De mascotte Jimmy van zwembad Die Heygrave stevig in blijven zetten om de activiteiten van het zwembad te promoten en deelname te stimuleren aan het zwem-ABC en de lessen voor baby’s en peuters.
- Intensieve samenwerking tussen sport, bewegen, ontmoeten en groen, water en openbare ruimte. Op deze manier maken we samen de openbare ruimte aantrekkelijk en geschikt om te bewegen.
- In 2025 gaan we verder met het omvormen van fysieke speelplekken tot locaties om te bewegen en ontmoeten. Hierbij worden kleine en weinig gebruikte speelplekken opgeheven en gaat kwaliteit boven kwantiteit.
- We blijven bekijken hoe we voor de lange termijn een buitenzwembad kunnen behouden.
Sportvoorzieningen
Wat willen we bereiken?
- In stand houden van voldoende sportvoorzieningen op het gewenste kwaliteitsniveau (zorgen voor een duurzame sportinfrastructuur).
- Balans tussen vraag naar en aanbod van sportfaciliteiten.
- Bij nieuwe ontwikkelingen richten we ons op duurzame multifunctionele accommodaties die voor meerdere doelen zijn te gebruiken.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Verlenen van subsidie aan sportverenigingen met geprivatiseerde accommodatie onderdelen zoals een kleedaccommodatie.
- We onderhouden de gemeentelijke sportvoorzieningen, op basis van o.a. het MJOP.
- De tegelvloer in zwembad Die Heygrave vervangen.
- We doen een akoestisch onderzoek in de binnensportaccommodaties in beheer van de gemeente.
- Bij Sportpark De Hoge Heide is samen met de sportaanbieders gewerkt aan een concreet plan voor de herinrichting van het sportpark. Momenteel wordt de haalbaarheid verder onderzocht (stikstof) en is in het kader van de Voorjaarsnota de plek van het sportpark in de gemeentelijke financiën bekeken. Er is geconstateerd dat sommige werkzaamheden meer gefaseerd uitgevoerd moeten worden in verband met de krappere gemeentebegroting de komende jaren. Voor Sportpark de Schroef is een burgerinitiatief actief. We starten de voorbereidingen en uitvoering voor een nieuwe inrichting van het basispark bestaande uit infrastructuur, waterberging en groen.
- Renovatie kleedkamers sporthal Die Heygrave.
- Realisatie buitengymzaal voor gymlessen van basisscholen
- Asfaltveld voor handbal bij SC Elshout wordt vervangen.
- Bijveld 1 (natuurgras) van voetbalvereniging vv Haarsteeg wordt gerenoveerd.