Integrale veiligheid (Kadernota)
Wat willen we bereiken?
- We nemen actief deel op het gebied van zorg en veiligheid en in de integrale aanpak van complexe casuïstiek.
- Iedereen moet zich in Heusden veilig voelen, zowel thuis als op straat. Inwoners en gemeente zijn hier verantwoordelijk voor en blijven hier samen aan werken.
- Het terugdringen van jeugdoverlast en voorkomen van jeugdcriminaliteit.
- We streven naar een weerbare samenleving met minder slachtoffers doordat er minder geslaagde pogingen van cyberaanvallen en gedigitaliseerde criminaliteit zijn.
- Voorkomen en vroeg signaleren van maatschappelijke onrust en polarisatie. Klaar zijn voor extra taken die naar de gemeenten komen ten aanzien van toezicht en handhaving.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Zorgdragen voor prioritering van bestaande en lokale ondermijningscasussen binnen het Regionaal informatie en expertise centrum (RIEC). Naar aanleiding van deze prioritering het samenbrengen en uitvoeren van onderzoeken in samenwerking met FIOD, Douane, Kansspelautoriteit, Openbaar ministerie, NVWA, politie etc.
- Verhogen van de meldingsbereidheid van onze inwoners. Met een communicatiecampagne geven we aandacht aan nietwegkijken.nl en het melden via Meld Misdaad Anoniem (MMA).
- We doen elk jaar minimaal vier controles in samenwerking met het Bestuurlijke Interventieteam Meierij (BIM) om zo criminaliteit/overlastcasuïstiek eerder te signaleren en integraal op te pakken.
- Terugdringen van drugs- gerelateerde overlast onder andere door het sluiten van panden en deelname aan politieacties. We besteden aandacht aan het terugdringen van drugs- en alcoholgerelateerde overlast onder jeugdigen.
- In 2025 moet de haalbaarheid van een veiligheidsplein light duidelijk zijn.
- We zorgen voor adequate handhaving op straat. Boa’s zijn zichtbaar, benaderbaar en goed uitgerust. We gaan verder doorontwikkelen op het wijkgericht werken en uitbreiden van contacten in de wijk.
- Monitoring in de gemeente om risico’s van polarisatie en maatschappelijke onrust tijdig te signaleren.
- Het vergroten van de bewustwording en digitale weerbaarheid van inwoners, ondernemers en instellingen.
- Naast het wijkgericht werken wordt specifieke inzet gepleegd op jeugdoverlast in de vorm van een jeugdboa.
- We willen meer aandacht voor toezicht en handhaving op ergernissen zoals bijplaatsingen bij (zwerf)afval, illegaal gebruik van de openbare ruimte, verkeerd parkeren, hondenpoep en jeugdoverlast. Op het thema jeugdoverlast werken we integraal samen met jongerenwerkers en scholen.
- Medewerkers trainen en opleiden voor taken die naar de gemeente komen ten aanzien van toezicht en handhaving. Waaronder de boa’s opleiden en trainen voor hun toenemende taken en bijbehorende complexiteit.
- Het actief monitoren van signalen en doorverwijzen van meldingen in het kader van mensenhandel, ondermijning en uitbuiting die binnenkomen als melding over ongewenst gedrag van een verhuurder. Hiervoor is een boa taakaccent kamergewijze verhuur.
Crisisbeheersing / Veiligheidsregio Brabant-Noord
Wat willen we bereiken?
- Adequaat reageren op en het beheersen van een (mogelijke) fysieke of digitale crisis.
- Terugdringen van slachtoffers bij calamiteiten (bijvoorbeeld bij brand/groot ongeval).
Wat gaan we daarvoor doen?
- Deelnemen aan de gemeenschappelijke regeling ‘Veiligheidsregio Brabant-Noord’ om incidenten en rampen te voorkomen, te beperken en te bestrijden. Het waarborgen van de regionale taken als het gaat om fysieke veiligheid en om de voorbereiding op rampenbestrijding en crisisbeheersing.
- Het trainen en opleiden van medewerkers die vanuit deze gemeente deelnemen aan regionale crisisorganisatie (bevolkingszorg).
- We investeren in onze jeugdbrandweer waardoor jongeren vroegtijdig kennis maken en geënthousiasmeerd raken met het werk van de (vrijwillige) brandweer.
- Samen met de gebiedscommissie Loonse en Drunense duinen zetten we in op bosbrandpreventie door recreanten te waarschuwen op de risico’s. Daarnaast worden op een aantal locaties nieuwe bluswaterputten gerealiseerd.
- De Veiligheidsregio start met de realisatie van een nieuwe brandweerkazerne in Drunen.
- Integrale voorbereiding op cyberincidenten- en crises bijvoorbeeld met ketenpartners (Veiligheidsregio Brabant-Noord, politie en OM); hieronder valt ook de voorbereiding op online aangejaagde ordeverstoringen.
Omgevingsbeleid
Wat willen we bereiken?
- Voorkomen, beperken en/of beheersen van risico’s in de fysieke leefomgeving.
- Als vertrouwen wordt geschonden en regels worden overtreden, treden we handhavend op. De prioriteiten hiervoor leggen we vast in het handhavingsbeleidsplan.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Het strategisch omgevingsbeleidsplan wordt ieder jaar vertaald in een uitvoeringsprogramma waarin een aantal doelstellingen voor dat jaar prioriteit krijgt.
- Meer inzicht verkrijgen in de veranderende rol van toezicht en handhaving binnen de Omgevingswet en Wkb.
- Monitoren van onze nieuwe rol in het kader van de Wet goed verhuurderschap. Huurders, woningzoekenden, omwonenden en anderen kunnen met signalen en klachten over ongewenst gedrag van verhuurders of verhuurbemiddelaars terecht bij het gemeentelijk meldpunt.